sâmbătă, 19 octombrie 2019

Casa mea de vacanță într-un loc de vis

Am pornint într-o nouă  călătorie care are ca destinație finală îndeplinirea celui mai frumos vis al meu, propria casă de vacanță, în care să petrec momente speciale alături de familia mea și cei dragi mie, în zilele frumoase de vară la umbra răcoroasă a copacilor din curte sau la gura sobei în serile de Crăciun cântând colinde.
După ce am căutat îndelung aceast al doilea cămin pe piața imobiliară colindând pe la agenții, în publicații sau pe la târgurile de specialitate ochind orice construcție care s-ar fi potrivit idealului meu de casă, o vizită întâmplătoare pe siteul  https://www.aia-proiect.ro/ m-a convins că singurul mod în care mi-aș putea îndeplini cel mai frumos este să încep casa de la zero, iar cu ajutorul specialiștilor aș putea să o proiectez după modelul meu, astfel încât să corespundă nevoilor mele de relaxare.

Casa ideală pentru noi

Visez de mică la o casă cu mansardă, deoarece întotdeauna am avut senzația că mansardele sunt create pentru persoane speciale cu inimă de artiști și visători, așa că viitoarea mea casă de vacanță trebuie să aibă obligatoriu mansardă, acel spaţiu plasat imediat sub acoperişul înclinat al casei, loc în care visez să mă retrag alături de soțul și băiețelul meu să privim ploile de vară sau să creem clipe de petrecut în familie în serile vacanțelor de iarnă. Două dormitoare, o cameră de zi o bucătărie spațioasă, dotată cu toate cele necesare pentru a găti o cină sau un prânz în familie sau o tartă de pere pentru următorul mic dejun sunt părțile care fac parte din proiectul meu de casă de vis.
Căsuța trebuie să fie orientată cu fața către sud, pentru ca soarele să ne mângâie în fiecare dimineață fețele cu razele lui blânde, iar după-amiezile să ne ofere un răgaz de umbră pe pridvorul îmbrăcat în trandafiri cățărători.
Și cum nici unei case nu-i sta bine fără copaci în jur, visez să-mi plantez pomi nu doar prentru umbră și fructele și aerul pe care mi l-ar putea oferi, cât pentru frunzele lor care se colorează și cad toamna formând saltele moi în care copiii se pot juca.
Mai mult decât atât vreau ca casa mea de vacanță să fie o casă activă, construită să respecte mediul înconjurător fără să se afecteze apa, solul și aerul din zonă, folosind atât la construcție cât și după aceea cât mai puțină energie, ba chiar să producă energie regenerabilă.
Am ales să-mi amplasez casa visurilor mele, o casă de vacanță Malu cu Flori, o frumoasă localitate din zona de deal a județului Dâmbovița, din două motive. Aceasta este localitatea în care am copilărit frumos într-un mediu curat, lipsit de poluare, în care este foarte liniște și fie vară sau iarnă dimineața ești trezit de cântecul vrăbiuțelor. Zona este foarte pitorească, cu dealuri înverzite vara, acoperite de flori înmiresmate care se transformă în căpițe de fân spre toamnă când copacii îngălbenesc, făcând peisajul să pară un tablou pastelat. Tot mai multe familii au ales aceste locuri să-și construiască casa lor de la țară, unde să evadeze departe de nebunia orașului, dar având la dispoziție dot confortul necesar, iar în ultimii ani pe dealurile pe care pășteau doar văcuțele au apărut din ce în ce mai multe case cu etaj care se însuflețesc la sfârșiturile de săptămână și în vacanțe.

Provocări

Cu toate că Malu cu Flori este plasat într-o zonă foarte frumoasă străbătută de râul Dîmbovița, are și părțile ei mai puțin plăcute, de care am fost conștientă încă de la început că trebuie să țin seama când m-am hotără că voi construi aici o casă de vacanță.
Cu câțiva zeci de ani în urmă, după o vară extrem de ploiasă în anumite părți ale localității au avut loc de teren care au pus în pericol anumite locuințe, iar creșterea râului a adus apa în curțile oamenilor punându-le viața în pericol și provocându-le pagube. Poate lucru acesta s-ar fi putut evita, dacă înainte de a-și construi casele în acele amplasamente s-ar fi ținut seama de caracteristicile zonei, de istoricul zonei, însă în urma cu 40-50 de ani casele din mediul rural se contruiau altfel și nu se luau în calcul atât de multe probabilități ca astazi.
Pentru că nu am vrut să fiu în situația acestor oameni, unul din lucrurile pe care m-am hotărât să le fac înainte de a lua decizia de a amplasa casa pe un teren moștenit de la părinții mei este să cercetez dacă este potrivit pentru ridicarea unuei case sau nu, printr-un studiu studiu geotehnic, analiza care poate oferi informații foarte importante despre amplasamentul.
Și pentru că nu e simplu să construiești orice fel de casă, cu atât mai puțin casa de vacanță de vis, am ajuns la concluzia, căutând să găsesc soluția potrivită, că cel mai bine este să facem o proiectare specializată care să ne ajute să identificăm cât mai multe riscuri posibile și să construim în stilul nostru însă responsabil sau asumat.
Astfel, pe lângă proiectul de casă adaptat nevoilor noastre specialiștii identifică acele probleme care noua ne-ar putea scăpa și ar putea să transforme cel mai frumos vis, într-un coșmar care ne-ar putea costa mult mai scump decât documentațiile avizate ale unor oameni a căror meserie este de a găsi cele mai bune soluții.
Bunicii noștri au construit casele cu ajutorul meseriașilor de atunci așa cum au știut mai bine ca să reziste cât mai mult în timp, acum noi trebuie să le lăsăm copiilor noști exemplul că și noi putem construi durabil, însă rescpectând mediu, chiar dacă este doar o casă de vacanță, în care te refugiezi pentru relaxare câteva luni pe an.
Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2019.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu