luni, 9 mai 2016

O scurta calatorie prin Padurea Trivale, dupa Paste

Pastele mi-a adus o scurta perioada de relaxare si timp suplimentar pe care l-am petrecut alaturi de familia mea. Am avut parte de o vreme frumoasa care mi-a permis sa fac o scurta vizita parintilor mei la tara.

Am revazut locurile in care am crescut, m-am bucurat de explozia de culori datorata peisajului pitorescde care se bucura localitatea mea natala, iar spre seara am revenit in orasul Pitesti. De obicei este extrem de aglomerat si de galagios, insa ieri dupa-amiaza arata ca un oras pustiu, din care oamenii aproape au disparut, iar masinile s-au evaporat ca prin minune.

Arata destul de bine, iar aceasta liniste m-a facut sa ma gandesc ca un vizitator s-ar putea indragosti imediat de acest loc si ar dori sa se mute imediat aici.

Ziua urmatoare a fost o alta poveste. Am vrut sa profit cat am putut de ultima zi libera, dar si de timpul frumos de afara. Mi-am amintit ca au inflorit castanii, iar cel mai portivit loc din care ii pot admira este Padurea Trivale.

Prin Parcul Trivale

Asa ca, impreuna cu baitelul si sotul meu, am pornit intr-o drumetie prin Parcul si Padurea Trivale.

Parcul Trivale este cel mai mare parc public din Romania, dar si unul din cele mai frumoase locuri din tara. Amenajat intr-o padure de stejari foarte batrani, pentru a crea un spatiu de recreere, parcul a fost deschis publicului inca din anul 1900, iar in 1939 a fost declarat monument al naturii

Are alei lungi care te plimba printre stejarii seculari, doua parcuri de joaca pentru copii, rute destinate biciclistilor si terase in care iti poti potolii foamea. Aici se afla si renumita Schitul Trivale, loc de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi din Romania.

Schitul "Sfanta Treime"

Manastirea a fost ctitorita in cea de a doua jumatate a secolului al XV-lea de catre Trifan si Stanca Stanescu. La inceput manastirea a fost construita din lemn, pentru ca mai apoi Matei Basarab, domnitorul Tarii Romanesti intre anii 1632-1654 sa dispuna recladirea ei in piatra. Istoria ei zdruncinata nu se opreste aici, deoarece intre anii 1670-1673 aceasta ajunge ruina.

Castani infloriti. Pacat, ca fotografiile n-au miros!
Lacasul de cult a fost refăcut din piatră şi cărămidă de către Varlaam, patriarhul Ţării Româneşti. Picturile mănăstirii sunt făcute în 1731 de Ioasaf Grecu, şi restaurate în anul 1904. Schitul nu a functionat in perioada comunista, insa a fost redeschisa imediat dupa 1990. Manastirea de calugari este extrem de frumoasa, iar gradina care o inconjaora are un farmec deosebit care te trimite cu gandul la Gradina Raiului.

Este un loc deosebit care trebuie vazut macar odata in viata de. Chiar si cei care nu sunt prea apropare de Dumnezeu vor gasi aici o liniste interioara greu de descris.
Parcul este strabatut de Paraul Trivale care ofera un romantism aparte acestui loc.

Castanii infloriti sunt superbi in aceasta perioada si completeaza miresmele autentic de padure, formand un parfum unic de care eu nu ma pot satura.

Copaci batani, dar si lastari, ciupercute, gazute, flori, ciresi infloriti laolata cu flori de salcam te poarta intr-o explozie de culori si parfumuri.

Nu departe de parc, se afla si un teren unde echipele locale de fotbal prefera sa vinsa sa-si faca antrenamentele de relaxare. Au si de ce. Linistea te alimenteaza cu energie. Cine n-ar vrea sa lucreze in natura?

Plimbandu-ne prin Padurea Trivale la inceputul primaverii am reusit chiar sa zarim cateva ciute. Eu zic ca erau in jur de patru. Acest eveniment ne face sa revenim in speranta ca le putem revedea. Cu zeci de ani in urma aparitia lor nu era rara, insa defrisarea abuziva a dus la imputinarea multor specii de animale si chiar la disparitia lor.

Fragutele sunt alti actori ai padurii care ne determina sa revenim in Trivale. Stim ca nu s-au copt inca, de fapt ca mai au mult pana sa-i puteam manca, insa ne face placere sa vedem cum cresc de la o saptamna la alta.

Iata cateva din minunatiile Padurii din Trivale:

Florescenta incantatoare

Doar pufos - pui de papadie


Flori de Untisor

Mica, dar curajoasa

Ochiul pisicii

Ciupercuta



Margaritari?

Unde e puiul?

Se poate si mai mica de atat

Un pui de somn

Papadia are un vizitator

Saschiu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu