Pagini

sâmbătă, 21 mai 2016

De ce "Noaptea Albă a Muzeelor"?


Galeria de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna din Piteşti
În fiecare an, se desfăşoară Noaptea Albă a Muzeelor. Data dedicată acestei manifestări, în 2016, a fost 21 mai. Instituţii culturale din întreaga ţară susţin acest eveniment, menit să aducă oamenii mai aproape de cultură.

Muzeul şi Galeria de Artă din Piteşti au aderat la acest program cultural internaţional, invitând pe toţi doritorii să calce pragul instituţiilor pentru a fi mai aproape de istoria locală, de artele frumoase din zonă şi nu numai, dar şi pentru a suţine actul cultural local.

Personal, nu am nevoie de evenimente speciale pentru a vizita Muzeul şi Galeria de Artă, deoarece o fac ori de câte ori simt nevoia de frumos, de a vedea ceva special şi de a mă simţi într-un anumit fel. Cu toate acestea susţin această „mişcare”.

De ce?

Fiindcă este un bun prilej de a le creea oamenilor oportunitatea de a ieşi din case, de a evada din cotidian, de a-i motiva să vadă că există şi alte moduri de exprimare decât cele de care se lovesc zilnic în activităţile lor.
Întrucât frumosul superficial pe care oamenii sunt obijnuiţi să-l admire în mod normal, se poate transforma într-un frumos de calitate, chiar şi accidental, cu ocazia unor astfel de evenimente.

Deoarece de aceste manifestări au nevoie copiii care adeseori sunt ţintiţi în faţa televizorului, a calculatorului sau tabletelor şi care se depărtează de lucrurile care contează cu adevărat şi transforma un om obijnuit într-o persoană cultă, educată, cu vederi mult mai largi şi posibilităţi mult mai mari de exprimare. 

Ce putem vedea şi învăţa?

Muzeul Judeţean Argeş
Chiar dacă nu se poate compara cu Bucureştiul şi Piteştiul are câteva instituţii de cultură demne de respect şi admiraţie, care pot deveni de interes turistic atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii (fie români sau străini).

Muzeul Judeţean Argeş prin expoziţiile permanente şi temporare pe care le organizează contribuie la actul de cultură locală de care oamenii au atâta nevoie pentru a progresa.

O mică lecţie despre istoria judeţului şi a regiunii pot lua toţi cei care calcă pragul Secţiei de Istorie a muzeului. Aici de găsesc importante colecţii numismatice, obiecte datate ca aparţinând perioadei paleolitice descoperite în timpul săpăturilor arheologice din judeţ, documente istorice importante, arme din diferite epoci, costume, dar şi reproducerea unor scene de război.

Pasionaţii de geologie pot vedea în cadrul expoziţiei „Flori de mină - comorile adâncurilor” roci şi minerale foarte fumoase cu atribute deosebite colectate atât din România, cât şi din Brazilia, Mexic, China, Rusia, Turcia, Maroc, India, Congo şi Madagascar.  Diamantul de Maramureş, cuarţ, ametist, agat, pirită, realgar, stibină, calcit, blendă, marcasit sunt doar câteva din eşantioanele expuse în cadrul secţiunii.

Iubitorii de artă au la dispoziţie frumoasa clădire din Bulevardul Republicii, nr. 33, unde este organizată Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“. Acesta este locul meu preferat. Aceasta ocroteşte 1.100 lucrări de pictură şi sculptură clasică şi contemporană a unor creatori populari. Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu şi Nicolae Tonitza au lucrări expuse la etajele superioare ale clădirii proiectate de Ion N. Socolescu, în anul 1886.

Cei care vin aici vor fi surprinşi de „Şir de car cu boi”, „Cap de fată cu maramă”, „Peisaj – Colibă” ale lui Grigorescu, „Femeie în galben” a lui Pallady sau de „Portret de fată” al lui Tonitza. Fotografiatul în interiorul Galeriei se poate face doar după achitarea unei taxe suplimentare la casa de bilete. Dar pânzele nu au nevoie de fotografii, căci frumuseţea lor poate fi fotografiată doar cu inima. :)

De fiecare dată când setea mea de călători ajunge la maximum, ca să o mai potolesc fac o mică vizită Galeriei de Artă. Aici pătrund într-o altă lume plină de farmec, în care timpul stă în loc, iar clipele devin pline de culoare şi forme.

Pentru a-i atrage şi mai mult pe vizitatori, în cadrul manifestării „Noaptea Muzeului Argeşean”, se organizează şi concerte cu muzică.

Corul de copii Allegretto al Liceului de Artă „Dinu Lipatti” Piteşti cântă veselie celor care îşi lasă liberă inima.

Fanfara Teatrului Alexandru Davilla din Piteşti
Fanfara Teatrului Alexandru Davilla din Piteşti, care pe mine reuşeste să mă dispună de fiecare dată când o ascult, va ţine un concert cu muzică de estradă. Am ascultat-o de multe ori, iar senzaţiile sunt de fiecare dată aceleaşi: bună-dispoziţie, energie şi dinamism.

Pentru copii, muzeul organizează ateliere de creaţie în care îşi pot descoperi adevăratele vocaţii. Băieţelul meu participă de trei ani la acestea şi este de fiecare dată la fel de încântat, chiar dacă între timp a crescut, iar interesele lui s-au schimbat.  

Atelierul de pictură organizat pentru cei mici îi poartă într-o lume plină a culorilor unde creativitatea nu are limită.

Piticii însetaţi de cunoaşterea naturii vor fi captivaţi de atelierul destinat cunoaşterii mediului înconjurător şi vor putea înţelege însemnătatea protejării Pământului.

Din experienţele trecute vă pot spune că din cauza participării foarte mari a copiilor, atelierele pot deveni înghesuite, prin urmare nu îl recomand copiilor care preferă spaţiile aerisite. Aceştia se pot destinde vizitând Expoziţia de Artă Naivă, în care lumea pastelată a copilăriei este frumos descrisă.

„Noaptea Muzeului Argeşean” este o manifestare complexă căreia reuşeşte să adune în jurul ei oameni diverşi, din medii diverse, în scopul promovării culturii.

În concluzie, fiecare persoană care participă, fie că este adult, tânăr sau copil  contribuie la promovarea culturii, transformându-se în ambasadori ocazionali ai frumosului şi bunului gust.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu