Pagini

duminică, 10 noiembrie 2019

Cum să te simți în propria casă mereu ca acasă?


Casa mea s-a transformat într-un mic sanctuar european de-a lungul celor zece ani de când am început să călătoresc în afara țării. Dacă la început era doar un simplu apartament în care locuiam împreună cu soțul și fiul meu, după primele noastre călătorii în Italia și în Spania, am simțit din ce în ce mai mult nevoia să-l transformăm într-un loc mult mai primitor în care să ne simțim acasă de fiecare dată când reveneam dintr-o excursie. L-am renovat, l-am redecorat și totuși uneori, în special iarna, din cauza răcelii pe care o găseam în interior, aveam o strângere de inimă la revenire.  


Însorita plajă Barcelonetta
Unul din momentele hotărâtoare pentru acest demers s-a petrecut în iarna anului 2016, când am fost într-o excursie de câteva zile la Barcelona. În timpul șederii noastre în capitala Cataloniei vremea a fost generoasă oferindu-ne temperaturi de peste 25 de grade și făcându-ne să uităm că acasă sunt temperaturi negative, zile scurte, nopți lungi și troiene de zăpadă. Ne-am simțit foarte bine, am profitat cât am putut de atmosfera frumoasă de acolo. Cu toate acestea, starea noastră de bine s-a risipit, imediat la întoarcerea în apartamentul din Pitești, unde nu am găsit numai câteva grade peste zero.

După acestă întâmplare am conștientizat încă odată că locuința noastră ar avea nevoie de câteva îmbunătățiri pentru a o face mult mai primitoare și călduroasă. Întrucât nu știam care sunt deficiențele asupra cărora trebuie să intervenim în apartamentului nostru, am cerut sfatul unor prieteni pasionați de tehnologiile noi care și-au transformat locuința într-o casă inteligentă, prietenoasă cu mediul.

Pași mici, dar siguri către o casă mai călduroasă


Așa am aflat că un prim pas pe care ar trebui să-l facem este un audit energetic al blocului în care locuim. De asemenea, aceștia ne-au recomandat să profităm de această ocazie pentru a solicita și un certificat energetic care indică performanța energetică a clădirii, document care ne va fi foarte util în cazul în care dorim să vindem apartamentul în următorii zece ani. Documentându-ne am aflat că acest act ne poate fi extrem de util în viitor, iar pentru un apartament de patru camere ca al nostru tariful pentru eliberearea lui este de doar 170 de lei. 

Auditul energetic care este un document mult mai complex comparativ cu certificatul energetic, poate fi făcut doar de auditori energetici atestați cu gradul I care identifică proprietățile termice și energetice ale locuinței, iar apoi stabilesc, în urma analizei, soluțiile cele mai bune de reabilitare termică și de modernizare.

Blocul nostru este destul de vechi, iar acest lucru se poate vedea inclusiv din facturile la consumul de energie care erau destul de mare, având în vedere că în anotimpul rece în interior temperatura nu depășea 20 de grade, decât dacă forțam centrala termică. Am folosit acest argument pentru a convinge și ceilalți proprietari din clădire de utilitatea acestui audit energetic care ne poate ajuta să eficientizăm consumul și să avem locuințe la fel de confortabile și călduroase iarna ca și vara. Nu a fost ușor, mai ales că în blocul nostru locuiesc mulți pensionari, iar aceștia sunt destul de sceptici când trebuie să scoată bani din buzunar pentru lucruri care pe care care nu le cunosc foarte bine. Cu toate acestea după doi ani am reușit să-i convingem pe toți.

Raport de audit energetic al Blocului 48 realizat de auditorii energetici atestați gradul I a scos la iveală mai multe aspecte de care noi ca și proprietari nu eram conștienți înainte. Clădirea în care locuim se încadrează clasa energetică C, adică într-o clasă energetică slabă. Cele mai multe centrale termice folosite de proprietari sunt depășite ca performanțe și consumă multă gaz și curent electric deoarece nu sunt adaptate la mărimea apartamentelor.

Cu ocazia efectuării acestei analize, experții energetici ne-au oferit în raport și diverse soluții menite să îmbunătățească modul în care clădirea consumă energie. Printre modalitățile de rezolvare a pierderilor de energie s-au numărat izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare, izolarea terasei imobilului, a plăcii peste subsol, dar și refacerea instalațiilor.

Izolarea termică a pereților exteriori am realizat-o în această vară, iar odată cu venirea toamnei și a scăderii temperaturilor s-au văzut și efectele pozitive. Până acum, deși este luna noiembrie, nu am fost nevoiți să pornim căldura nici măcar noaptea, deoarece se conservă foarte bine în interior, chiar dacă aerisim zilnic pentru a menține aerul proaspăt.

Am fost plecați la sfârșitul lunii octombrie pentru trei zile, iar la întoarcerea noastră, deși afară plouase, iar termometrul arăta doar 7 grade, când am intrat pe ușa apartamentului nostru chiar am simțit că am ajuns acasă, într-un loc în care eram la adăpost de răceala de afară. Aerul nu mai era rece și neprimitor ca altădată, iar atmosfera era ca și când cineva drag pregătise căsuța pentru reîntoarcerea noastră.

Cine a creat acest cămin? Chiar noi l-am făurit în toate acele momente când ne-am pus sufletul să-l decorăm după plăcerea sufletului nostru de călători neobosiți și să-l îmbunătățim termic, după sfaturile utile din auditul energetic pentru a păstra cât mai eficient căldura și a conserva energia.

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2019.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu