Muzeul de Stiințe Naturale Grigore Antipa |
O mică vizită la muzeu, chiar în mini-vacanța de 1 Decembrie, a fost o bună ocazie de a ieși din cotodian atunci când nu am apucat să plănuim mereu dinainte.
Așa că vineri, 2 decembrie, ne-am tezit de dimineață, iar după micul-dejun, am pornit către gară împreună cu băiețelul meu de șapte ani și cu soțul meu. Destinația pentru acea zi a fost București.
Am plecat din Pitești cu destinația București cu trenul de la ora 10:00. Cei 108 kilometri, i-am parcurs într-o oră și
40 de minute. După mult timp a fost prima oară când am mers cu trenul și a ajuns la destinație la timp.
Odată ajunși în Gara de Nord am pornit la pas pe Bulevardul Dinicu Golescu pentru a ajunge la hotelul la care ne-am cazat, la o locație aflată pe Bulevardul Schitu Magheru.
După ce ne-am lăsat bagajele și ne-am tras puțin sufletul, i-am dezvăluit băiețelului nostru surpriza pe care i-am pregătit-o: o vizită la Muzeul de Stiințe Naturale Grigore Antipa.
Ca orice copil pasionat de animale care a auzit în treacăt că la acest muzeu se găsesc scheleți de dinozauri, s-a bucurat foarte mult, când a aflat ce urmează să vizităm.
La Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa am ajuns cu metroul. Acesta a fost un extra-bonus pentru pentru piticul nostru care adoră să meargă cu metroul.
Cum ajungem la Antipa?
Giraga din faţa muzeului invită copii într-o călătorie specială |
Pentru a ajunge cu metroul la acest muzeu este bine de știut că Magistralele M1 și M2 ajung în stația Piața Victoriei, Sector 1, iar de aici trebuie doar să traversezi Bulevardul Aviatorilor și, gata, ai ajuns în Șoseaua Kiselev. La numărul 1 te așteaptă o frumoasă statuie a unei girafe care pare că te invită să vizitezi muzeul.
Două călătorii cu metroul costă 5 lei. Dacă vrei să ajungi în mai multe locuri din București cu acest mijloc de transport este mult mai avantajos abonamentul cu o valabilitate de 1 zi care costă 8 lei. La fel și
Pe aici mai trec autobuzele de pe liniile 182, 300, 783, 784, dar și tramvai: liniile 24, 34, 46, 1, 45. Pentru cei care preferă să călătoarească cu autobuzul sau tramvaiul, tariful pentru o călătorie este de 1,3 lei.
Cum și când intrăm?
La Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa am ajuns undeva în jurul orei 13:00. Programl de vizitare este de luni până vineri între orele 10:00 și 18:00, iar sâmbăta și duminica între10:00 și 19:00. Ultimul Accesul în muzeu al ultimului vizitator este permis, doar cu o oră înainte de ora închiderii. Marți, nu este o zi potrivită pentru vizitarea muzeului, deoarece, ca oricare muzeu este închis.
Biletele de intrare se achiziționează de la două automatele poziționate în stânga și în dreapta ușii pe care se face accesul în muzeu. Aici sunt în permanenți două persoane gată să îi ajute pe cei care au nevoie.
Tariful de intrare pentru adulți este de 20 lei, iar pentru elevi și studenți de 5 lei. Pensionarii care vor să descopere minunile naturii au un tarif de acces de 10. Instituţia mai practică şi altfel de reduceri. De exemplu posesorii de carduri Euro 26, cu vârstă de până la 30 de ani sau studenţii şi tinerii posesorii de legitimaţii ISIC şi IYTC primesc până la 75% reducere din preţul întreg. Sunt câteva categorii de vârstă şi persoane care îndeplinesc condiţii speciale care beneficiează de gratuitate.
Pentru cei care doresc să realizeze fotografii interioare fără blitz se percepe o taxă de 10 lei, care se achită la recepţie. Tarifele sunt mult mai mari pentru cei care vor să facă fotografii şi filmări profesionale în interiorul muzeului.
Din punctul meu de vedere copii care sunt pasionaţi de dinozauri trebuie avertizaţi că aici nu vor găsi dinozauri în adevaratul sens al cuvântului. S-ar putea entuziasma prea tare înainte, iar apoi ar putea fi dezamăgiţi.
Ce mi-a plăcut?
Animalul teribil |
La parter se găsește expus un crâmpei din fauna mondială. Scheletul impresionant al unui mamut, cel mai mare schelet complet al unui exemplar de elefant preistoric poate fi vazut la antipa. Reprezintă o specie descoperită în România: Deinotherium (animalul teribil) Gigantissimus. Acest schelet este cu totul și cu totul deosebit, datorită colților imenși care sunt orientați în jos și nu în sus cum sunt majoritatea speciilor de elefanți preistorici descoperiți.
Este unul din exponatele care mi-au plăcut cel mai mult, deoarece chiar mi-a aruncat imaginația pentru câteva minute undeva departe, în trecut, cu milioane de ani în urmă. Piticul meu a fost foarte încântat de rechinii expuși la cel de-al doilea etaj al muzeului.
De o frumusețe rară mi s-a părut și colecțiia de insecte în special fluturii expuși aici. Micile vietăți au culori electrizante care i-ar face invidioși pe designerii vestimentari ai momentului.
O impresionantă colecție de fluturi te poartă pe aripile lor la Tropice |
Colțul dedicat savantului Grigore Antipa m-a făcut să înteleg și să pot percepe altfel orele îndelungate de studiu și pasiunea transformată într-un adevărat har a omului de știință.
Un col rupt galaxie este bolta pe care este proiectat Sistemul Solar. Fiul meu care este pasionat de Cosmos a foat încântat să descopere într-o lume a animalelor și o părticică din Cosmos.
Acest loc ascunde comori nebănite ale științei. Existența lui face mult mai ușoară înțelegerea minunilor naturii din regnul animal. Cred că fiecare din noi poate găsi aici un loc preferat care să-i rămână în memorie pentru totdeauna.
Vizită plăcută și vouă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu