Pagini

duminică, 17 aprilie 2016

Călătoria Clasei Pregătitoare C prin Şcoala Altfel, în Piteşti


Planetariu Piteşti (sursă foto www.muzeul-judetean-arges.ro)
De vre-o trei săptămâni, copilul meu, elev de clasa pregătitoare, mă întreabă aproape zilnic cât mai este până la Săptămâna Şcoala Altfel. Aşteaptă aceste zile cu mare nerăbdare, iar pentru pitici, aşteptarea poate fi uneori destul de grea, mai ales dacă au planificate activităţi mult mai interesante decât cele pe care le fac la şcoală în mod normal.
Întrucât aşteptarea este destul de dificilă, am încercat să găsesc un mod, prin care să-i păcălesc senzaţia de grea trecere a timpului, făcându-i un calendar din care să poată tăia zilnic câte o zi scursă. Asta l-a ajutat să perceapă şi mai bine trecerea timpului, dar şi să conştientizeze utilitatea planificării lucrurilor. A fost o activitate destul de interesantă, care a evoluat de la stadiu de întrebare ”cât mai este până la Şcoala Altfel?”, până la etapa de a întreprinde ceva util şi plăcut împreună, scopul fiind înţelegerea unor activităţi planificate în viitorul apropiat.

Astăzi bifăm în micul nostru planificator trecerea ultimei zile de aşteptare şi revedem încă o dată activităţile pe care le-au planificat împreună cu doamna învăţătoare. Cele mai importante dintre acestea sunt vizionarea de film la Planetariu, excursie educaţională la Pietroşani, judeţul Argeş, vizită la Antena 1 Piteşti, la Biblioteca Judeţeană Argeş Dinicu Golescu şi participarea la un spectacol de teatru de păpuşi al Teatrului de Păpuşi Aşchiuţă din Piteşti. 

Incursiune în lumea stelelor la Planetariu

Pentru ziua de luni, elevii de la Clasa Pregătitoare C au planificată vizionarea unui film la Planetariul din Piteşti şi o vizită în lumea cărţilor la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu.
Aflat la Muzeul Judeţean Argeş, Planetariu din Piteşti este primul planetariu digital  din ţară şi cel mai performant din Europa de Est, care a fost inaugurat în capitala argeşeană în anul 2008, la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţarea instituţiei culturale.
Filmele proiectate aici sunt destinate audienţei generale, copii şi adulţii deopotrivă putând face cunoştinţă cu misterele universului, cu locurile minunate de pe Terra şi lucruri tainice ale lumii în care trăim.
Întrucât nu ştiu exact ce film vor viziona la Planetariu pregătitorii C, o să vorbesc puţin despre proiecţiile potrivite  înţelegerii lor, din punctul de vedere al unui părinte al cărui copil are şapte ani. Acestea sunt „KALUOKA’HINA” şi „GALAKTOS”.

KALUOKA’HINA (sursă foto www.muzeul-judetean-arges.ro)
KALUOKA’HINA este prima proiecţie de animaţie de divertisment produsă în lume pentru Domurile cu proiecţie 360 grade.  Desenul animat prezintă viaţa din ocean şi efectele devastatoare pe care le pot avea acţiunile umane necugetate asupra mediului. Doi mici peştişori extrem de curajoşi pleacă din reciful tropical, în aventura vieţii lor, în speranţa că vor rezolva misterul scăderii apelor şi îşi vor pune casa la adăpost de privirile oamenilor periculoşi. Ei ajung în cea mai îndepărtată şi întunecată parte a oceanului, unde află secretul creşterii apelor, a magiei cântecului şi a Lunii.
Fiul meu a văzut acest filmuleţ şi i-a plăcut la nebunie. Are efecte benefice asupra prichindeilor şi surprinde foarte bine, pe înţelesul lor necesitatea păstrării echilibrului în natură. Pentru copii mai mici de şase ani vederea repetată a filmului este utilă, deoarece astfel li se fixează mai bine mesajul.

GALAKTOS (sursă foto www.muzeul-judetean-arges.ro)
Cea de-a doua proiecţie este  GALAKTOS. În această animaţie, Eugene şi Craig, angajaţi la o firmă de distribuţie a laptelui din Calea Lactee, pornesc într-o călătoria imaginară prin galaxia din care şi noi facem parte. În drumul lor, se întâlnesc cu nebuloase, roiuri de stele, dar şi alte corpuri cereşti pe care le prezintă micilor spectatori. Nu este de mirare dacă în urma vizionării unei astfel de proiecţii, cercertarea Universului se transformă în marea lor pasiune.
Tot pentru copii, dar pentru unii puţin mai măricei, sunt destinate şi filmele Două bucăţele de sticlă. Miracolul telescopului şi Astromituri.
În Două bucăţele de sticlă. Miracolul telescopului, doi copii observă cerul şi învaţă, cu ajutorul unui astronom, cum funcţionează un telescop şi află marile descoperiri care s-au realozat cu ajutorul acestui instrument. Filmul este destinat copiilor de peste 12 ani, dar şi adulţilor care sunt dispuşi să vadă cu ochii de copii acest instument magic.
În Astromituri se înfăţişează cerul nopţii aşa cum nu a mai fost văzut înainte. Caracterele reale se împletesc perfect cu cele imaginare dând naştere unei proiecţii fermecătoare în urma cărei vizionări, spectatorul reuşeşte să desluşească puţin din tainele cerului înstelat.
De pus în tolba proiecţiilor vizionate este şi Călătorie în Sistemul Solar. În acesată proiecţie, călătoria începe din oraşul Piteşti şi străbate întreg Sistemul Solar, punctul terminus fiind Soarele, marele gigant de foc. Spectatorii fac cunoştinţă cu fiecare planetă din sistemul nostru şi află soartea nemiloasă spre care se îndreptă Soarele.
Nu recomand această proiecţiilor copiilor foarte mici sau a celor care sunt mai sensibili şi trăiesc intens filmele. Băiatul meu a văzut proiecţia în jurul vârstei de cinci ani, iar soarta cumplită care-l aşteaptă pe soare l-a impresionat şi l-a speriat, deopotrivă.
Toate filmele de la Planetariu sunt scurte, iar piticii nu vor avea timp să se plictisească.
Înainte de a merge la Planetariu, este bine de ştiut că, pentru a putea intra la spectacole, trebuie să ai programare. Grupurile formate din copii preşcolari (grupele mare şi pregătitoare) şi elevi trebuie să aibă însoţitor, cadru didactic, care va avea accesul gratuit. Pentru copii biletul de acces este de 2 lei, iar numărul minim de persoane pentru desfăşurarea spectacolelor la planetarium este de 15. Capacitatea maximă a sălii de proiecţie este de 38 de persoane.

Printre rafturile cărţilor de la Bibliotecă

Tot în ziua de luni, picii vor face o călătorire în lumea cărţilor la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu. Pentru ei va fi o experienţă inedită în care ar putea descoperii magia cărţilor, dar şi de rolul important pe care îl are biblioteca în viaţa oamenilor. În societatea de astăzi, ideea de împrumut, chiar şi de carte, nu mai este la modă, chiar dacă este accesibilă şi utilă.  Aeasta ar putea un bun prilej de a afla cât de uşor este să descoperi poveştile la una din mesele din sălile de lectură la bibliotecă sau cum să împrumuţi o carte.
În ziua de marţi, micii elevi vor face o vizită la Antena 1 Piteşti. Aici vor vedea cum se joacă oamenii mari de-a televiziunea, cum se pregătesc emisiunile TV şi drumul lung pe care îl străbat imaginile înainte de a ajunge în casele telespectatorilor.

Ferma de animale şi parcul de distracţie de la Pietroşani

Miercuri este pentru ei, de departe, cea mai importantă zi din săptămâna Şcoala Altfel, datorită excursiei pe care o vor face la parcul de distracţii din Pietroşani, judeţul Argeş. Aici este un complex destinat activităţilor în aer liber, în care copiii pot vizita o fermă de animale, se pot plimba cu poneii, pot face trageri cu arcul, se pot da cu tiroliana. Copii îşi vor face propria pizza, în cadrul unui atelier culinar – Atelerul de pizza, preparat pe care tot ei îl vor mânca. O experienţă pe cinste, nu?
Şi pentru accesul în acest complex de distracţii este necesară efectuarea unei programări, în specilal în săptamâna Şcoala Altfel. Accesul în parc este de 10 lei, iar fiecare activitate opţională costă 5 lei.

Teatrul de păpuşi, lecţii pentru viaţă

Legenda Lacului Invartita (sursă foto teatrul-aschiuta.ro)
Joi, micuţii vor intra în lumea teatrului de păpuşi. Pentru ei trupa de actori de la Teatru de Păpuşi Aşchiuţă vor pune în scenă o piesă. Nu ştiu exact care va fi aceasta, însă sunt sigură că băieţelului meu o să-i placă, deoarece este mare consumator de teatru.
Teatrul de păpuşi şi nu numai are un rol extrem de important în educaţia lor. De la regulile pe care trebuie să le respecte în sala de spectacol, până la învăţăminele pe care le extrag din piesele de pe scenă, toate acestea contribuie la formarea unui viitor adult echilibrat, iubitor de frumos şi de cultură. De asemenea, astfel pot vedea că spectacolul înseamnă mai mult decât marile ecrane ale cinematografelor sau micile ecrane ale televizoarelor sau calculatoarelor. Că actorii chiar sunt oameni ca şi noi, fiinţe tangibile, care se hrănesc şi din aprecierea publicului.
Biletul pentru un spectacol la Teatrul de Păpuşi Aşchiuţă este 5 lei.
Anul acesta, în ziua de vineri din Săptămâna Şcoala Altfel copiiilor li s-a făcut un dar şi anume de a intra mai devreme în vacanţă. Acest fapt a făcut ca părinţii să organizeze, fiecare în stilul lor o zi în care copii să se simtă deopotrivă, în vacanţă şi la şcoală.
Pentru că piticul meu aşteaptă cu nerăbdare excursia de Paşte la bunici, unde îşi va reîntâlni verişoara lui preferată, m-am gândit să-i fac o surpriză frumoasă. Astfel, ziua de vineri, va merge la bunici, în frumoasa localitate Malu cu Flori, aşa cum îi este şi numele pentru a trăi puţin din aventurile pe care eu la rândul meu le-am trăit când eram copil.
Odată bifată şi ultima zi din săptămâna Şcoala Altfel, calendarul va fi parcurs, iar noi vom face o nouă planificare pentru o nouă aventură.

Trăiţi frumos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu